Krisztofóró – 1. évad (13 epizód)

1. A Gőzlovag

Eme történetben Krisztofóró, a Flangán birodalom legdicsőségesebb lovagja a rettenetes Gőzlovaggal mérkőzik meg. Kedvenc lova, Treffhetes szavára hallgatva igazi lovagi furfangot eszel ki, melynek révén a Gőzlovag gőzlova gőz nélkül marad és Harmadik vagy Nagy Darab király elégedetten élvezheti a Gőzlovag ‘nyereséges vereségét’.

2. Treffhetes a hős

Brekkengócia királya férjhez kívánja adni a lányát, ám a feltétel az, hogy a pályázónak három nehéz próbát kell kiállnia. Treffhetes unszolására Krisztofóró sikeresen ‘megbirkózik’ a próbákkal, de a menyasszony nem igazán szemrevaló, ezért Krisztofóró inkább elmenekül a hölgy határtalan szerelme elől.

3. Az égig érő víz

Harmadik, vagy Nagy Darab király birodalmát egy ismeretlen, ellenséges ‘nedves-veszedelem’ fenyegeti. Fondorlatos Krisztofórónak egy légcsap megnyitásával sikerül az ellenség harci kedvét leapasztania, de Nagy Darab király – az elárasztott birodalma láttán – igencsak megkérdőjelezi a győzelem dicsőségét.

4. A nagyfogú rém

Flangározásuk során Krisztofóró és Treffhetes Gigantíniába keveredik. A város ura, Gigász Nagyhenceg nagylelkűen felajánlja hősünknek, hogy elüldözheti az őket folyton rettegésben tartó Nagyfogú Rémet. Szerencsére – a gigantíniai hagyományoknak megfelelően – a Nagyfogú Rém is csak egy ‘kicsiny túlzás’.

5. A Hintalovagok

Krisztofóró és Treffhetes El Lustullóba téved, ahol az ‘arra érdemes Hintalovagok’ élnek. Egyik nap egy óriás jelenik meg a környéken, mire a Hintalovagok megkérik Krisztofórót, hogy vigyen el az óriásnak egy levelet. Hősünk nem tudja, hogy a levélben egy étlap van, melyen főmenüként épp őt ajánlják fel, de szerencsére az óriás vegetáriánus.

6. Ezt nem illik, Felség!

Krisztofórónak e történetben szeretett királyának egyetlen örökösét, Apró Darabkát kell a fegyverforgatás szabályaira ‘megnevelnie’. A vásott kölyök azonban ‘kemény diónak’ bizonyul, de Nagy Darab töretlenül bízik hű lovagjában. Végül kiderül, hogy Apró Darabka a fegyverforgatást kísérő harci zajokat alaposan félre értelmezte.

7. A lovagpóló

Krisztofóró nagyon el van kedvetlenedve, mert nem veszik fel tagnak a ‘LOVAK klub’-jába. Treffhetes tanácsára részt vesz a Lovagpólón, ahol ha méltó díjat nyer, bizton felveszik a tagok közé. Krisztofóró végül – nagy meglepetésére – elnyeri az 50 kilós ‘Nagy Darab Kupán’-t, melyet akár büszkén is hordhatna a fején, ha bírná.

8. Krisztofóró, a várvívó

Harmadik, vagy Nagy Darab királyt a szolgái nem akarják beengedni a várába, mert elfelejtette a várkaput nyitó titkos jelszót. Éppen időben érkezik Krisztofóró, aki mindig ‘okos’ jó-tanácsokkal, és ötletekkel szolgál a várostromlás terén. Sajnos ezeket az ötleteket a király ‘egészsége’ mind jobban megsínyli.

9. A Nagy Kalamajka

Nagy Darab király birodalmát ismét veszély fenyegeti. Itt a Nagy Kalamajka! Borzasztó erejével épp fejre állítja a várat! A Perecasztal lovagsága azt javasolja, hogy Krisztofóró küzdjön meg a Kalamajkával, hősünk azonban nem hajlandó megküzdeni a nővel. Mert a Kalamajka egy nő! De miféle nő?!! Egy hatalmas, lovagfaló fehérnép!!!

10. A három kívánság

Krisztofóró kifogja a mesebeli aranyhalat az erdei tóból. A hal sajnos ehetetlen, de megígéri, hogy három kívánságot teljesít, ha eleresztik. Treffhetes és Krisztofóró vitatkozás közben elpazarolja a kívánságokat, de a hal újabb három kívánságot engedélyez. Hőseink elviszik a halat bölcs királyukhoz, hogy inkább jóuruk kívánjon valami okosat.

11. Az elvarázsolt varázsló

Krisztofóró és hű Treffhetese egy különös, elhagyatottan álló várra bukkan. Treffhetes tanácsára felmennek a toronyszobába, ahol egy varázspálcára lelnek. Krisztofóró ‘biztos szakértelemmel’ ragadja meg a szóban forgó pálca végét – Treffhetes és önnönmaga pechjére, viszont az előkerülő varázsló szerencséjére.

12. A Hanyatt-esel hegy

A Flangán birodalom határán lévő Hanyatt-esel hegyet a szomszédos Gügyén Birodalom folyton elfoglalja. Természetesen Krisztofórónak kell megoldást találnia az álladó problémára. Lovagunk sikerrel is jár, de Nagy Darab még sokáig aggodalmaskodik azon, hogy a Hanyatt-esel hegy csúcsára rakott imbolygó vár nem fog-e később egy erős széllökéstől leesni?

13. A lókötők

Treffhetes mindig újabb és újabb kalandba hajszolja bele gazdáját. Krisztofórónak kezd elege lenni a lovából, mikor váratlanul két útonálló ellopja Treffhetest! Krisztofóró nagyon örül, hogy megszabadult zsarnoki lovától, de öröme nem tart sokáig, mert a nagyszájú Treffhetessel ismét megjelennek a peches és kártérítést követelő rablók.