Krisztofóró – 4. évad (13 epizód)

1. Tik-Tak lovag

Dicsőséges Krisztofórónk ismét szerte flangározik a birodalomban, hogy szeretett, de pontatlan Nagy Darabjának csörgőórát szerezzen. Szerencséjére, ám de jóura pechjére azonban a hibásan összeszerelt Tikk-Takk lovaggal tér vissza a flangán várba!

2. Gigantikusz Pillusz

Nagy Darab király lepkegyűjteményéből már csak a Gigantikusz Pillusz hiányzik. Sajnos e különleges pillangó távoli tájakra költözött, mert a flangán erdők és mezők virágait egy óriási hernyó felfalta. Dicső Krisztofórónk a királyi várba hurcolja a ‘nagybendőjű’ kártevőt, ahol mindenkit nagy meglepetés ér!

3. Gyalog-szarka

A gyalogosan futkorászó, többmázsányi ős-szarka kirabolja a királyi várat. Mivel a királyi koronát is ellopja, az udvarnép máris felkerekedik és üldözőbe veszi az ádáz alakot. Egy ekkora madártól azonban nem egyszerű visszavenni a holmikat, ezért Krisztofóró tanácsára meglopjak a tolvajt!

4. Bőgőmasina

Nagy Darab király hajóra száll és elindul meghódítani a világot. Útja során találkozik a Bőgőmasinával, akinek varázserejű könnyei még hatalmasabbá növelhetné az elfoglalandó földrészeket. Csakhogy a Bőgőmasina nem tud sírni, így hát Krisztofóróra vár a feladat, hogy a fura alakot megríkassa.

5. Papírbirodalom

Krisztofóró és hű hátasa egy lyukon keresztül átpottyan Flangánia másik oldalára. Legnagyobb meglepetésükre egy papírbirodalomban találják magukat, ahol a papírkirály bánatára egy gonosz ceruza mindent összefirkál. Krisztofóró azonban az őt unszoló Treffhetessel, no meg egy kis szerencsével rendet teremt!

6. Ölbe-paci

Ebből a történetből kiderül, hogy Krisztofórónak nem is a gólya hozta a csecsemő Treffhetest, hanem a griffmadár! De erről az esetről inkább az a griffmadár fióka tudna a legtöbbet mesélni, aki a még a serdülő Nagy Darabbal, Krisztofóróval és a leendő lovagsággal akart minden áron ‘Adj király katonát!’ játszani.

7. Különös ajándék

Épp karácsony este érkezik a fagyos királyi várba az öreg Felemásfejű sárkány, hogy lányt raboljon magának. Lány azonban nincs a didergő udvarnép körében, ezért máris vissza akar térni a jól fűtött sárkánylakba. Krisztofóró és Treffhetes kapva kap az alkalmon és egy ügyes csellel a sárkány meleg hajlékába fészkeli be magát.

8. Dáridó Darab

Micsoda szégyen, hogy a szokásostól eltérően épp a flangán várban nincs egy fia kísértet sem! Krisztofóróék döbbenten nézik, amint jóuruk a borospincébe vonul, hogy mint Dáridó Darab nevű őse, ő is a borba fojtsa bánatát. Éjfélkor azonban kiderül, hogy kár volt mindjárt úgy elkeseredni!

9. Láb, láb, kacsaláb

Igaz, hogy egy kacsalábon forgó házikó pazar látványt nyújt, de mit ér mindez, ha a ház szédelgő lakója nem tudja leállítani a forgatószerkezetet. Krisztofórónk azonban megoldja e problémát, cserébe pedig megkapja a berendezést, melyet aztán a pót-kacsalábbal együtt a királyi vár alá szerel – Nagy Darab dicsőségére és legnagyobb bosszúságára!

10. Vizitündér

A gonosz Tűzmanó ellopja a vizitündér varázsos nyakláncát! Krisztofóró hű Treffhetesével elmegy a manóhoz, és hősies küzdelemben visszaszerzi azt. A Tűzmanó azonban bosszúból felgyújtja a királyi várat, mire a hálás tündér nem csak a lángokat, hanem a gonosz manó kedvét is lelohasztja.

11. Ötpróbás Darab

Flangániában ismét megrendezik az olimpiai játékokat. A megvénhedt Nagy Darab is lelkesen edz a versenyekre, de pimasz lovagjai folyton kicsúfolják. Krisztofóró és Treffhetes segítségével azonban mégiscsak kiállja a próbákat, áldozatos kitartásának köszönhetően pedig még egy új olimpiai sportág is megszületik, a Forma 1-es autóverseny!

12. Vakáció

A nyári vakációt a királyi udvar ismét Nagy Darab horgásztanyáján kívánja eltölteni. A tanyára érve azonban megdöbbenve látják, hogy egy fürdőgatyás rák strandot csinált a ‘vízparti paradicsomból’. A lovagok a királyi parancsra megpróbálják elüldözni a méretes rémet, de igazi győzelmet csak a fondorlatos Krisztofórónak sikerül elérnie.

13. Éljen soká dicső Darab!

Krisztofóró és Treffhetes épp azon töpreng, hogy mivel lehetne emlékezetesen látványossá tenni jóuruk esti ünnepségét, mikor váratlanul ‘belebotlanak’ a folytonos csuklástól szóhoz sem jutó Bölcsek-Bölcsébe. Mikor elállítják az öreg csuklását, az hálából elárulja nekik annak a titkos szernek a receptjét, mellyel aztán hőseink az esti ünnepségen igazán látványos dolgot produkálnak – Nagy Darabból!